Başka Sinema Nedir, Neler Bekliyoruz?

Bir süredir İnternet’te Başka Sinema adı altında bir oluşumun adını duyuyoruz. Konuyu takip edenler ne olduğu konusunda artık bilgi sahibi oldular. Henüz duymamış olanlara bir de buradan haber olarak verelim. Arkasından da ben de bu yeni oluşum hakkında ilk görüşlerimi ve izlenimlerimi paylaşayım. Önce işin haber tarafı:

——————————

1 Kasım 2013’de izleyicisi ile buluşacak Başka Sinema’da festivallerde izlemeye alıştığımız filmleri farklı bir programla sinemalarda izleme fırsatı bulacağız. Bağımsız filmlerin dağıtımcısı M3 Film ve Kariyo & Ababay Vakfı işbirliğiyle hayata geçirilen Başka Sinema, sinemaseverlerin sabırsızlıkla bekledikleri bağımsız filmleri yıl boyunca erişilebilir kılacak.

İzleyicisine, aynı salonda günde en az üç film sunacak olan Başka Sinema’da filmler bir haftada vizyondan kalkmayacak ve filmler 110 dakikadan uzun değilse ara verilmeyecek. Sürpriz film geceleri, kısa filmler, fragman seansları, gala gösterimleri, seanslardan sonra film ekibiyle sohbetler, izleyicinin katkısıyla yaratılacak etkinlikler, hep seyretmek istediğiniz ama kaçırdığınız filmler Başka Sinema’da izleyicilerini bekliyor.

İlk aşamada Beyoğlu Beyoğlu, Altunizade Capitol, Kadıköy Rexx ve Ankara Büyülü Fener sinemalarında başlayacak olan Başka Sinema’nın ilerleyen aylarda daha fazla ile yayılmasını umuyoruz.

Kasım ayının programında Sen Aydınlatırsın Geceyi, Frances Ha, Mavi En Sıcak Renktir, Hayatboyu ve Byzantium bulunan Başka Sinema kapsamında önümüzdeki aylarda Yozgat Blues, Genç ve Güzel, Geçmiş, Sen Şarkılarını Söyle, Sadece Aşıklar Hayatta Kalır, Le Capital ve Mavi Dalga filmleri de izleyicileri ile buluşacak.

Başka Sinema ile ilgili bilgilere http://www.baskasinema.com/ adresinden ulaşılabileceği gibi Facebook ve Twitter hesaplarından da film ve etkinlik programları takip edilebilir.

——————————

Başka Sinema’nın basın bülteninden derlediğim cümlelerle verdiğimiz bu haberden sonra birkaç maddede görüşlerimi ve Başka Sinema’nın gerçekten başka sinema olabilmesi için gerekenleri toparlamaya çalışayım.

– Genellikle festivalde görmeye alıştığımız ya da vizyona girdiğinde sadece bir ya da iki hafta vizyonda kaldığı için o hafta yakalamak için uğraştığımız, o hafta başka bir işimiz varsa yakalayamadığımız filmleri önceden belli seanslar ile 3-4 haftaya yayılmış şekilde görmek çok güzel.

– Filmlerin, Başka Sinema’nın olduğu tüm sinemalarda ortak seansları olması iyi bir uygulama. Özellikle yeni başlayacak filmlerin İstanbul ve Ankara’da aynı anda başlaması çok olumlu. Bu tip bazı filmler Ankara’ya 3-4 hafta geç geldiğinde ya izlemek isteyen izleyiciler başka yöntemlerle zaten izlemiş oluyordu ya da o hafta basında filmin adını görmüş olan kimi izleyiciler çoktan filmi unutmuş oluyor ve seyirci sayısı düşüyordu (mesela Holy Motors Ankara’ya geldiğinde izlemeyen bir ben kalmıştım galiba).

– Bir önceki maddede İstanbul ve Ankara dedik. Başka Sinema’nın gerçekten başka sinema olması için kesinlikle farklı illere de yayılması gerekli. İlk aşamada bir festival kültürü olan İzmir, Adana ve Antalya gibi iller düşünülebilir. Mutlaka düşünülen bir konudur. Sanırım ilk birkaç ayda mevcut sinemalardaki talep, yaygınlaşıp yaygınlaşmayacağı konusunda etkili olacaktır.

– Başka Sinema için seçilen filmler konusuna gelelim. Yukarda yazdıklarım ve başka kaynaklardan gördüğümüz kadarıyla programdaki filmlerin neredeyse hepsi çeşitli festivallerde zaten İstanbul ve Ankara’da gösterilmiş filmler. Bu filmlerin potansiyel izleyici kitlesinden önemli bir kısmının zaten izlediğini düşünebiliriz. Elbette izlemeyen ve bir kez daha izlemek isteyen (ki ben bazılarını gerçekten ikinci kez izleyeceğim) de hatırı sayılır sayıda kişi vardır ama ilk kez Başka Sinema’da izleyeceğimiz kimi filmler de olmalı.

– Basın bülteninde ve projenin mimarları ile yapılan söyleşilerde Başka Sinema’da klasik filmler izleyebileceğimize dair sinyaller var. Bu da olursa gerçekten başka sinema ile karşı karşıya gelmiş oluruz. Ama bu konuda da belli bir tarza bağlı kalmamak lazım. Eski filmlerin bu tip bir gösterim ağında gösterilme şartları nelerdir bilmiyorum ama klasik filmler denince festival çizgisine bağlı kalınıp Tarkovsky, Bergman, Godard gibi isimlerle sınırlı kalınmamalı (yanlış anlaşılmasın onlar da mutlaka gerekli). Ama bir Cumartesi gecesi Rocky Horror Picture Show’u izlemek, Ghost in the Shell’i ya da Suspiria’yı sinema perdesinde görmek Başka Sinema’yı başka sinema yapacak hamleler olur.

– Proje M3 Film’in bir projesi olduğu için şimdi yazacağım madde biraz zor olabilir ama yine de yazayım. Sadece M3 Film’in değil diğer bağımsız dağıtımcıların filmleri de belli bir anlaşma ile bu ağa dâhil olsa pek güzel olur.

– Film sonrası yapılacak söyleşiler. Bunlar da olacak belli ki. İstanbul için çok daha rahat elbette ama Ankara da ihmal edilmemeli (elbette yayınlaşırsa diğer iller de). Ayrıca söyleşiler sadece film ekibinin katılımı ile sınırlı olmamalı. Eleştirmenler ve akademisyenlerle film okumaları da gayet şık olacaktır.

Şu ilk aşamada Başka Sinema’ya tam destek veriyoruz ve umutluyuz ama yukarda yazdıklarım da olursa gerçekten bambaşka bir deneyim olur. Şimdiden projede emeği geçen herkese yolları açık olsun diyorum.

Reklam

1 Yanıt to “Başka Sinema Nedir, Neler Bekliyoruz?”



  1. 1 Başka Sinema mı? O da ne? | bugün cumaaa….! 20 Kasım, 2013, 15:33 yazısı için Geri İzleme tarafından yapılan yorum

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s




Kategoriler

Arşiv

Twitter’da ben…

Blog Stats

  • 301.151 hits
Ekim 2013
P S Ç P C C P
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
Sinema Manyakları blog'u Hasan Nadir Derin tarafından hazırlanmaktadır.

%d blogcu bunu beğendi: