Larry Jordan 1-2:
Gezici Festival’in dördüncü gününün programında Larry Jordan’dan 8 kısa, 1 uzun film vardı. Bunların hepsini ayrı ayrı değerlendirmeye gerek yok. Ne de olsa 1950’lerden beri film yapan Jordan, deneysel animasyonlarında hep benzer yapılar ve benzer imgeler kullanmış. Bir kolaj yapısında olan animasyonlarında birbiriyle ilgisiz imgeleri müzik ve farklı seslerin eşliğinde birleştirmiş. Kelebek imgesi, yuvarlak objeler, kadın yüzleri, antik heykel imgeleri sıklıkla kullandığı imgeler. Çoğunlukla arka planda da hareketsiz resimler kullanmış. Hatta uzun metrajı Sophie’nin Yeri‘nde Ayasofya resmi de vardı. İzlediğimiz filmleri içinde bir tek Şehir Görüntüleri farklıydı. Burada San Francisco’nun aynalardan ve camlardan yansımalarını toplamış. Gösterimlerin başında yapılan tanıtımda da söylendiği gibi, seyircinin kendini müziğe ve arka arkaya gelen imgelere teslim etmesi lazım. Yoksa bu filmde ne anlatılıyor sorgulamasına girilirse işin içinden çıkmak zor. Bu arada itiraf edelim, deneysel animasyon için 90 dk. biraz uzundu. Uzun metraj filmini sinema ortamında izlemesek, evde sonunu getirmek zor olurdu.
Bir fikir vermek için Jordan’ın festival programında da yer alan Carabosse filmini izleyelim. Jordan hemen hemen tüm filmlerinde bu tarzı kullanmış.
Perşembeden Pazara:
Dün izlediğim Perşembeden Pazara en saf tanımı ile bir yol filmi. Şili’de 4 kişilik bir ailenin yolda geçirdikleri 4 günün hikayesi. Karşılarına ne egzantrik karakterler ne de tekinsiz yabancılar çıkıyor. Sadece ve sadece bir aile draması izliyoruz. İşin o kısmında da kolaya kaçılıp öyle büyük duygu patlamaları falan yaşanmıyor. Yazar/yönetmen Dominga Sotomayor Castillo incelikli bir senaryo yazmış. Bu sessiz sakin film ufak ayrıntılar üzerinden giderek tıkır tıkır işliyor. Tüm hikayeyi ailenin kızı Lucia üzerinden izliyoruz. Festivalin çok öne çıkmasa da (tıklım tıklım olmayan az sayıda filmden biriydi) mütavazı ama hoş filmlerinden biri.
0 Yanıt to “Gezici Festival 2012 İzlenimleri – 4. Gün: Larry Jordan 1-2, Perşembeden Pazara”