85. Oscar Ödülleri Tahminleri

Bir ödül sezonun daha sonuna geliyoruz. Yarın sabaha karşı 85. Oscar Ödülleri sahiplerini bulmuş olacak. Gölge e-Dergi‘nin Şubat sayısında bu yılki ödüller için tahminlerimi nedenleri ile birlikte yazmıştım. Aradan geçen bir aydaki gelişmeler bazı tahminlerimi değiştirmemi gerektirdi. Örneğin o tahminlerde Argo‘nun sadece en iyi film Oscarını alıp başka ödül alamayacağını öngörmüştüm. Görünen o ki gerçekçi bir tahmin olmamış. Belli ki başka ödüller de alacak. Güncellenmiş tahminlerim ve bazı kategoriler ile ilgili kısa yorumlarım şu şekilde (bazı tahminlerim değişse de daha detaylı yorumlar için Gölge e-Dergi’deki yazım hala günceldir):

En İyi Film: Argo
Kesinlikle adayların en iyisi değil, hatta ben adayların arasında olmasa da olurdu diye düşünenlerdenim ama öyle bir rüzgar yakaladı ki en iyi film seçilmemesi sürpriz olur.

En İyi Erkek Oyuncu: Daniel Day-Lewis (Lincoln)
Bu kategorideki yarış çok önceden bitti. Diğer adaylar da Daniel Day-Lewis’i alkışlamaya hazırlanıyor.

En İyi Kadın Oyuncu: Jennifer Lawrence (Silver Linings Playbook)
Akademinin Silver Linings Playbook sevgisini bir yerden göstermesi gerek. Jennifer Lawrence hem iyi bir oyuncu, hem güzel, hem de popüler. Bence biraz erken bir ödül olacak ama ideal bir aday. Ama tahminimde yanılırsam ve kazanan Emmanuelle Riva olursa çok sevinirim.

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Christoph Waltz (Django Unchained)
Waltz’un Django‘da Inglourious Basterds‘daki rolünün bir çeşitlemesini oynadığı şeklinde eleştiriler var. Haksız da sayılmazlar ama bu filmde de o kadar iyi ki Oscar’ı bir kez daha hakediyor. Tek dezavantajı da Inglourious Basterds ile Oscar almış olması zaten. Tüm oyuncu kadrosunun çok başarılı olduğu Django Unchained herhangi bir oyuncu Oscar’ı almazsa yazık olur. Tek şansı da bu kategori. Ama bu kategorideki adayların Alan Arkin hariç hepsinin şansı devam ediyor.

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Anne Hathaway (Les Misérables)
Neredeyse Day-Lewis’in ödülü kadar banko bir ödül.

En İyi Yönetmen: Steven Spielberg (Lincoln)
Gecenin en fazla sürpriz yaşanabilecek kategorisi. Ben Affleck ve Kathryn Bigelow sezonun tüm ödüllerini toplayıp Oscar’a aday olmadılar. Bu durumda tahmin yapmak çok güçleşti. Spielberg diyorum ama adaylardan Benh Zeitlin dışındaki herhangi biri kazanabilir.

En İyi Özgün Senaryo: Quentin Tarantino (Django Unchained)
Tarantino’dan yine çok iyi bir senaryo. Haneke bir sürpriz yapmazsa alır.

En İyi Uyarlama Senaryo: Chris Terrio (Argo)
Tony Kushner’ın her yerinden ustalık akan senaryosu karşısında Argo kazanacak demek istemezdim ama yapacak bir şey yok. Argo‘yu tek ödülle yollamayacaklar.

En İyi Görüntü Yönetmeni: Claudio Miranda (Life of Pi)
Roger Deakins’in hala Oscar’ı olmaması şaka gibi ama Life of Pi bu kategoride Skyfall‘dan daha iyi. Deakins bir sonraki adaylığını beklemeli.

En İyi Kurgu: William Goldenberg (Argo)
William Goldenberg bu kategoride hem Argo‘nun hem de Zero Dark Thirty‘nin kurgusunu yapmış durumda. Görünen o ki Argo‘nun ödüllerinden bir diğeri de bu olacak.

En İyi Sanat Yönetmeni: Sarah Greenwood, Katie Spencer (Anna Karenina)
Bu kategoride Lincoln‘da yapılan çalışmanın daha gösterişsiz ama başarılı olduğunu düşünüyorum ama tahminimi Anna Karenina‘dan yana güncelledim.

En İyi Kostüm: Paco Delgado (Les Misérables)
En İyi Makyaj: The Hobbit: An Unexpected Journey
En İyi Müzik: Mychael Danna (Life of Pi)
En İyi Şarkı: “Skyfall” Söz-Müzik: Adele Adkins, Paul Epworth (Skyfall)
En İyi Ses Miksajı: Skyfall
En İyi Ses Kurgusu: Skyfall
En İyi Görsel Efekt: Life of Pi
En İyi Animasyon (Uzun): Wreck-It Ralph
Akademi Tim Burton’a Oscar verecek diyordum ama Wreck-It Ralph, Frankenweenie‘den daha güçlü bir aday olarak gözüküyor şu anda. Brave kazanırsa sadece Pixar filmi olduğu için kazanacak.

Yabancı Dilde En İyi Film: Amour (Avusturya)
Dünya üzerinde bu kategoride Amour dışında bir filmin kazanacağını düşünen olduğunu zannetmiyorum.

En iyi Belgesel (Uzun): How to Survive a Plague
Şimdi doğruya doğru, Searching for Sugar Man daha güçlü bir aday gibi gözüküyor ama içimden bir ses Hollywood’un AIDS’e karşı duyarlılığı Oscar’ı How to Survive a Plague‘e getirecek diyor.

En İyi Belgesel (Kısa): Inocente
En İyi Animasyon (Kısa): Head Over Heels
En İyi Kısa Film: Curfew

0 Yanıt to “85. Oscar Ödülleri Tahminleri”



  1. Yorum Yapın

Yorum bırakın




Kategoriler

Arşiv

Twitter’da ben…

Blog Stats

  • 308.800 hits
Şubat 2013
P S Ç P C C P
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  
Sinema Manyakları blog'u Hasan Nadir Derin tarafından hazırlanmaktadır.