Ankara Film Festivali 2009 İzlenimleri: 3.Gün (Başka Bir Gezegen, Bir Aşağı Bir Yukarı, Ahmaklar ve Melekler, Kısa Sınır Tanımaz 1, Mutlu Çingeneler de Tanıdım)

Başka Bir Gezegen (Másik bolygó / Another Planet):

Festivalin uluslararası belgesel gösterimi bölümünde yer alan Başka Bir Gezegen filmi dünyanın çeşitli yerlerinde çekilen ve genellikle çocukların başına gelen trajik olayları konu eden bir filmdi. Film boyunca çocuk fahişelere, çocuk askerlere ve çocuk işçilere tanıklık ediyoruz. Doğrusu bilmediğimiz şeyler söylemiyor film ama ne yazık ki tüm bu konular geçerliliğini yitirmeyen ve yakın gelecekte de aynı şekilde devam edeceği düşünülebilecek konular olduğu için önemli bir belgeseldi.

Not: Bu filmle aynı seansta gösterilmesi gereken Dönme Dolap isimli belgesel teknik sorunlardan ötürü gösterilemedi.

Bir Aşağı, Bir Yukarı (Horem pádem / Up and Down):

Bu yıl festival, toplu gösteri bölümünü Çek yönetmen Jan Hrebejk’e ayırmıştı. Daha önce de kimi festivallerde filmlerini gördüğümüz yönetmenin programdaki ilk filmi 2004 yapımı Bir Aşağı, Bir Yukarı idi. Film Hrebejk’in daha önce izlediğimiz filmlerinden bildiğimiz ve festival devam ettikçe de iyice alışacağımız tarzda bir film. Kalabalık bir oyuncu kadrosu, birbirleri ile çeşitli noktalarda hikayeleri kesişen çeşitli karakterler, çoğunlukla mizahi ama dramatik yanları da gözden kaçırmayan bir anlatım ve zaman zaman Çek kültüründen ve tarihinden de beslenen bir senaryo. Hrebejk’in en iyilerinden olmasa da keyifle izlenen bir film olarak akıllarda kaldı.

Ahmaklar ve Melekler (Idiots and Angels):

Amerikalı deneyimli animasyon yönetmeni Bill Plympton’un yeni filmi Ahmaklar ve Melekler de festival programında dikkat çeken filmlerden biriydi. Plympton kendine has animasyon stili ile önce filmin başında çevresine kötülük yapmaktan zevk alan, kadınlara kötü davranan, her türlü kötü özelliği kendi üzerinden toplayan bir adam portresi çiziyor. Sonra günün birinde bu adamın sırtında kanatlar oluşmaya başladığına ve bu kanatların kendi başlarına hareket ederek ona zorla çeşitli iyilikler yaptırmaya çalıştıklarına şahit oluyoruz. Özellikle sonlarına doğru fazlasıyla dini sembollere başvurmasına ve 78 dakikalık süresine rağmen zaman zaman uzatılmış hissi vermesine rağmen özellikle adamın kendi içindeki iyi ve kötünün çatışmasını ve bu durumundan faydalanmak isteyen çevresindeki insanların durumlarını başarılı bir şekilde vermesi ile etkileyici bir animasyondu.

Ayrıca aynı seansta, Bill Plympton’un itfaiyeci olmak isteyen bir köpeğin son derece eğlenceli ve sonunda da hafiften yürek burkan hikayesini anlattığı Şaşkın Köpek (Hot Dog) isimli başarılı bir kısa animasyon daha gösterildi.

Kısa Sınır Tanımaz 1:

Ankara Film Festivali’nin diğer festivallerden en önemli farklarından biri kendi başına bir kısa film festivali olmasa da neredeyse bir kısa film festivali kadar kısa film göstermesidir herhalde. Ancak sayı çok artınca seçilen tüm filmlerin her zaman aynı kaliteyi tutturamadığını itiraf etmek gerek. 8 filmin yer aldığı bu seçkideki filmler en azından benim zevklerim için fazla deneysel ve simgesel filmlerden oluşuyordu. Terörist (The Terrorist) isimli filmin önyargı üzerine başarılı bir film olduğu söylenebilir ama benzerlerini çok izledik. Ayrıca babası ile bir karavanda yaşayan ve çevredeki atlarla ilgilenen bir genç kızı anlatan K filmi de seçkinin dikkat çeken filmlerindendi.

Mutlu Çingeneler de Tanıdım (Skupljaci Perja / I Even Met Happy Gypsies):

1967 yılından gelen bu film festivalin çingeneleri konu alan filmler bölümünde gösterildi. Her ne kadar gösterime girdiğinde yabancı dilde en iyi film olarak Oscar ve Altın Küre adaylıkları ve Cannes Film Festivali’nde önemli ödülleri olsa da aradan geçen yıllar filme çok yaramamış. Hem anlatım tarzı hem de anlattıkları açısından eskimiş bir film havası vardı. Ama çingenelerin hayatına otantik yaklaşımı yine de başarılıydı. Ayrıca filmi fiziksel olarak da çok yıpranmış bir kopyadan izlediğimizi belirtmeliyim. Çoğunlukla çiziklerle dolu bir görüntü varken kimi yerlerde ufak tefek eksik parçalar da olduğu hissediliyordu. Bu da filmden zevk alınmasını olumsuz yönde etkilemiş bir faktör olabilir.

0 Yanıt to “Ankara Film Festivali 2009 İzlenimleri: 3.Gün (Başka Bir Gezegen, Bir Aşağı Bir Yukarı, Ahmaklar ve Melekler, Kısa Sınır Tanımaz 1, Mutlu Çingeneler de Tanıdım)”



  1. Yorum Yapın

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s




Kategoriler

Arşiv

Twitter’da ben…

Blog Stats

  • 299.501 hits
Nisan 2009
P S Ç P C C P
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
Sinema Manyakları blog'u Hasan Nadir Derin tarafından hazırlanmaktadır.

%d blogcu bunu beğendi: