!f Ankara İzlenimleri – Sesli Yaşam: Joy Division, Scott Walker: 30 Yüzyıllık Adam

Bu yılın !f Ankara festivalinde izlediğim filmler ile ilgili düşüncelerimi yavaş da olsa eklemeye devam ediyorum. Sıra Sesli Yaşam bölümünde.

Joy Division: 1976’da kurulan ve kariyerlerinde sadece 2 albüm yapmalarına karşın bir efsane niteliğine bürünen Joy Division grubunun kurulma, ünlenme ve solistleri Ian Curtis’in henüz 23 yaşındaki intiharı ile çökme sürecini (kalan elemanlar New Order adı ile müzik yapmaya devam ettikleri için tam olarak bir çökme de denemez aslında) anlatan bir belgesel karşımızdaki. Grubun hayatta kalan üyeleri ve gruba yakın insanlar ile Curtis’in sevgilisi ile yapılan görüşmeler filmin ana iskeletini oluşturuyor. Bu görüşmelerde grup üyelerinin sorulara samimiyetle cevap verdikleri belli oluyor. Curtis’in eşi ise belli ki filme röportaj vermekten kaçınmış, sadece yazılı bir kaç metin ile katkısı oluyor. Ama filme belki de asıl değerini veren görüntüler o dönemden gelen televizyon ve radyo kayıtları ile konserler sırasında izinli ya da izinsiz olarak çekilen kimi görüntüler ve Joy Division ile adı beraber anılan Manchester şehrinin o günlerden bu günlere değişimini gösteren fotoğraflar. Gruba ilgisi olanların kaçırmaması, bir rock efsanesini tanımak isteyenlerin ise mutlaka bir gözatması gereken bir film.

Scott Walker: 30 Yüzyıllık Adam (Scott Walker: 30 Century Man): Bu belgeseli izlemeden önce Scott Walker ismi bana hiç bir şey ifade etmiyordu doğrusu. Halbuki 60’larda popülerlik açısından Beatles ile karşılaştırılan The Walker Brothers grubunun solisti imiş kendisi (Walker Brothers grubunu oluşturan hiç kimsenin soyadının Walker olmadığını ve kardeş de olmadıklarını belirtmeli bu arada). Zamanla dağılan grup sonrası Walker 3 yılda 4 solo albüm çıkarmış ancak özellikle son albümü dönemine göre epey yenilikçi işler barındırsa da (belki de bu yüzden) hiç satmamış. Bunun üzerine kendi içine kapanan Walker yaklaşık 10 yıllık periyodlarda albüm çıkarmaya başlamış ve kendini deneysel bir müziğe vermiş. Yaptığı müzikte, ses üreten çok farklı materyallerden faydalanan (çöp kutusu, et parçaları vs.) Walker, enstrüman kullandığında da akortsuz gitar kullanmak gibi gibi denemelere girişmiş. Filmde gördüğümüz gibi bugün yaptığı müziğe artık müzik denemeyeceğini söyleyenler olduğu gibi Radiohead gibi onu esin kaynakları arasında gösterenler de var. Belgesel tüm bunları detaylı bir şekilde anlattığı gibi Walker ile uzun yıllar sonra ilk kez yapılmış bir söyleşiyi de içeriyor. Benim açımdan en önemli yanı, hiç tanımadığım bir ismin yaptığı müziği dinleme isteği uyandırması oldu.

0 Yanıt to “!f Ankara İzlenimleri – Sesli Yaşam: Joy Division, Scott Walker: 30 Yüzyıllık Adam”



  1. Yorum Yapın

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s




Kategoriler

Arşiv

Twitter’da ben…

Blog Stats

  • 301.151 hits
Mart 2008
P S Ç P C C P
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
Sinema Manyakları blog'u Hasan Nadir Derin tarafından hazırlanmaktadır.

%d blogcu bunu beğendi: