Sinema eleştirmeni olmak kolay iş değil. Sinemacılar her yaptıkları filmin beğenilmesini ister, seyirciler sevdikleri filmleri eleştirmenlerin de sevmesini ister, biraz sıkıcı buldukları bir filmi öven eleştirmenleri yerin dibine batırırlar. Zaten eleştirmenlerin seyirciden çok ayrı düştükleri, popüler filmleri beğenmedikleri, sadece “sanat filmleri”ni sevdikleri çok kullanılan bir söylemdir. Bu yüzden popüler olan, seyircinin de kendine yakın hissettiği eleştirmen sayısı pek azdır. Daha 19 yaşında film eleştirileri yayınlanan, 1967’den beri de profesyonel olarak bu işi yapan Roger Ebert bu az sayıda isimden biriydi. Uzunca bir süredir kanserle mücadele etmekte olan Ebert dün (4 Nisan 2013) hayatını kaybetti. Sinema üzerine yazmak dışında 1975’den beri televizyonda da sinema programları yapan Ebert bu işin popüler olmasında en çok payı olan kişilerden biriydi, belki de dünya çapında en çok tanınan sinema eleştirmeni idi. Aynı zamanda Pulitzer ödülü kazanan ilk sinema eleştirmeni idi. 2002 yılından beri kanserle mücadele etmekte olan Ebert sayısız ameliyat geçirdi, konuşma yeteneğini kaybetti, sonra yavaş yavaş yeniden kazandı ama zorunlu durumlar dışında film izlemekten ve onlar üzerine yazmaktan hiç vazgeçmedi. Hatta hastalık sonrası İnternet’i çok daha yoğun kullanarak film yazılarını daha da çoğalttı. Ölümünden iki gün önce hastalığının nüksettiğini belirttiği yazısında geçen yıl 306 film eleştirisi yazdığını belirtmişti. Bu son yazısına http://blogs.suntimes.com/ebert/2013/04/a_leave_of_presense.html adresinden erişmek mümkün.
Ebert sinemaya sadece eleştirmen olarak da katkıda bulunmamıştı. Az sayıda da olsa film senaryoları da mevcut. Russ Meyer ile beraber çalıştıkları bu filmlerden en ünlüsü bugün bir kült film olarak kabul gören Beyond the Valley of the Dolls filmdir.
Yazılarında ve konuşmalarında çoğunlukla sert bir eleştirmenden çok bir sinema sevdalısı olduğu hissedilen Ebert benim için de her şeyden önce bir sinemaseverdi. Her film için görüşlerine katılmasam da eleştirilerini dikkate aldığım, hatta bir dönem her hafta çıkan yazılarının çıktısını alıp, dosyaladığım bir isimdi. Sinema dünyası adına önemli bir kayıp olan Ebert’ı saygıyla anıyorum.
0 Yanıt to “Roger Ebert (1942-2013)”